Bonja en Carla organiseren deze keer een uitje naar Leiden. Voor mij een thuis reis, ik heb er gewoond en op school gezeten. Bovendien kom ik er nog geregeld. Dus het Rijks Museum voor Oudheden is voor mij geen zoektocht. We gaan naar de tentoonstelling “Nineveh “.

Nineveh is een ruïne stad in Irak, gelegen aan de oostelijke oever van de Tigris in de huidige stad Mosoel. Het was behalve de grootste stad ook enige tijd de hoofdstad van Assyrië. Ninevé was vooral de stad van de godin Isjtar. Op de heuvels lagen tempels voor de goden en paleizen voor het koninklijk huis. Rond de stad liep een twaalf kilometer lange stadsmuur die zeker twaalf meter dik was en ongeveer achttien stadspoorten telde.  De islamitische staat heeft veel van de archeologische schatten vernield en stuurde daar trots  een video van de wereld in.

We worden rondgeleid door een gids die ons veel kan vertellen en ons de schatten van Nineveh laat zien. Het is indrukwekkend. Van de tentoongestelde voorwerpen is 95% daadwerkelijk uit Nineveh afkomstig.

      

Na de rondleiding wandelen we nog wat rond door het museum en vooral het museumwinkeltje heeft altijd onze belang stelling.

We vragen een suppoost om een groeps foto te maken. Die foto willen we gebruiken voor onze nieuwe website. Maar dan is Margret zoek en de groeps foto wordt zonder haar gemaakt. Dat wordt ons door Margret niet in dank afgenomen en we vinden haar pas weer terug  in het restaurant Kasual waar we hebben afgesproken. Daar zit  ze inmiddels al aan een glas rosé . Ze maakt haar ongenoegen bekend en ja, ze heeft gelijk, we hadden moeite moeten doen om op haar te wachten.

Dan wil Anne-Irene van plaats verwisselen omdat de plek naast haar leeg blijf aan tafel en ze zich alleen voelt. Ze neemt plaats aan de andere kant van de tafel en ook daar blijft de plek naast haar leeg. Maar toch zit ze liever daar. Prima, wij doen niet moeilijk.

We genieten van de lunch in , waar je ook kleine oosterse hapjes kan bestellen, evenals lekkere broodjes.

Het restaurant is op loopafstand van het station en na afloop van de lunch gaan we weer naar huis en bedanken Bonja en Carla voor deze gezellige leerzame dag.