05-09-2014: Cruquius Museum - Rondleiding met thema: "Waterbeheer"

Verzorgd door Conny

 

Vandaag, 5 sept staat een bezoek aan het Cruquius Museum in Haarlem op ons programma. En ook vandaag is het weer een stralende dag.  Hoe leuk en gezellig onze maandelijkse uitjes zijn kunnen we aflezen aan het aantal Birdies dat steeds komt opdagen. Ook vandaag zijn we met een grote groep van dertien Birdies  aanwezig.

We begroeten elkaar in het gezellige Theehuis dat vroeger de woning van de opzichter van het stoomgemaal was. We beginnen de dag natuurlijk met een kopje koffie en voor wie dat wil, iets lekkers erbij.

Om 11.00 uur begint onze rondleiding. Aan Nicolaas Cruquius, landmeter en waterbouwkundig plannenmaker, dankt het museum zijn naam. De geschiedenis van het museum begint bij de redding van het stoomgemaal in de jaren dertig. We verbazen ons erover dat men vroeger zonder gebruik van computers en de technologie die men tegenwoordig beheerst, zo´n imposant stoomgemaal heeft kunnen bedenken en bouwen. Het pronkstuk van de Cruquius is de imposante machine kamer. De stoommachine heeft de grootste cilinder ter wereld met een doorsnede van drie en een halve meter. Onder de indruk waren we toen de stoommachine gedemonstreerd werd en in werking werking kwam. Wat een prachtig stuk techniek!!

En na al deze informatie was het tijd om een hapje te eten. Dus weer terug naar het Theehuis. Op het zonnige terras zaten al veel mensen te genieten. Helaas was onze groep te groot om op het terras plaats te nemen en was voor ons binnen een mooie tafel gedekt. Gezellig napratend over alles wat we hadden gezien en uiteraard ook over ons wel en wee, kwam ook aan deze dag weer een eind.

Deze gezellige dag was georganiseerd door Conny en waarvoor onze dank.

 

Verslag door: Tiny (webmaster)