05-06-2015: Fort Eiland Pampus - Muiden

Verzorgd door: Rie

Ondanks dat het al juni is, wil het nog steeds maar niet zomeren. Maar…… vandaag ; 5 juni 2015 hebben wij een topdag getroffen. Het wordt 30 graden en wij gaan varen naar het Forteiland Pampus. We hebben afgesproken bij restaurant NAP in de haven van IJburg om een kopje koffie te drinken voor we aan de oversteek gaan beginnen. Het is al zo warm dat sommigen van ons de schaduw opzoeken.

Om elf uur vertrekken we met de boot naar het eiland Pampus en tijdens de overtocht van ongeveer vijf en veertig minuten genieten we van de zon en een heerlijk briesje. Aangekomen op het eiland hebben we nog even de tijd om wat rond te kijken voordat  onze rondleiding  om 12.15 uur begint.

Onze gids neemt ons mee naar beneden waar een enorme bunker ligt en weet veel te vertellen over de geschiedenis en ontstaan van de bunker. Forteiland Pampus werd gebouwd tussen 1887 en 1895. Om Amsterdam te beschermen werd een meesterlijk militair plan ontworpen, de Stelling van Amsterdam. Om een aanval vanaf het IJ af te weren, besloot men een fort in het IJmeer te bouwen. Dit gebeurde ter hoogte van de zandbank “Pampus”.Tot de eerste werkzaamheden behoorde het aanleggen van een werkplateau op de plek waar het middelpunt van het fort kwam. Het vele materiaal werd met schepen vanuit Amsterdam aangeleverd. Een Duitse firma bouwde de stalen geschutskoepels.

Ineens ziet Maria dat Rie niet lekker wordt en schiet haar te hulp, in een andere groep die een rondleiding heeft bevind zich een arts die eveneens te hulp schiet en met vereende krachten wordt Rie naar het restaurant van het eiland gebracht. Waar ze langzaamaan weer opknapt.

De rondleiding wordt ingekort en om één uur staat er een lunch voor ons klaar. Het is een wat rommelige lunch omdat telkens iemand even bij Rie gaat kijken. Maar ze wordt  goed in de gaten gehouden en Sara als verpleegkundige, wijkt niet van haar zijde.

Om 14.15 komt de boot ons weer ophalen en varen we terug naar IJburg.  Magdalena en Elma zijn zo lief om Rie per auto naar haar zoon en schoondochter te brengen. Het was een mooie maar een beetje vreemde dag omdat Rie ineens voor Pampus ging liggen en we daar allemaal nogal van geschrokken zijn.

Nadat Magdalena en Elma vertrokken waren gingen de meeste Birdies ook huiswaarts. Met zes Birdies zijn we nog even op het terras van restaurant NAP blijven zitten om een drankje te drinken en de dag af te sluiten.

Met dank aan Rie die deze prachtige dag heeft georganiseerd maar er zelf weinig van heeft genoten. Gelukkig gaat het weer goed met haar en zal zeker weer aanwezig zijn bij een volgend uitje.

 

Verslag door: Tiny ( webmaster)