05-04-2013: Rondleiding Gemeentemuseum / Stadhuis van Weesp.

Verzorgd door: Nynke.

Op 5 april om 9.30 uur verzamelden zich 12 Birdies bij ijssalon Nelis in Weesp. Het was een erg koude dag en iedereen kwam rillend binnen. Maar met een een warme kop koffie en een gebakje erbij, kwamen we weer op temperatuur. Deze keer waren ook Magdalena en Elma weer aanwezig,  zij zijn een poosje niet mee geweest met de uitstapjes en het was erg leuk om ze weer te zien.

Om 10.30 moesten we de kou weer in, op weg naar het Gemeentemuseum/ Stadhuis van Weesp. Het neoclassicistische gebouw werd ontworpen in 1772-1776  door architect Jacob Otten Husly (1738-1796).

Na eerst de buitenkant van het gebouw bewonderd te hebben stapten we binnen in een prachtige hal. Daar werden we begroet door de heer Ad Jobse, onze gids. Hij vertelde ons dat Hollands porselein uit de 18e eeuw de hoofdcollectie vormt. In de periode 1759-1768 werd in Weesp het eerste porselein van Nederland geproduceerd. Het Stadhuis diende niet alleen als bestuursgebouw; er werd ook recht gesproken, vandaar dat men nu nog steeds de kerkers en een vierschaar kan bezoeken in het gebouw.

Een aantal schilderijen, geschilderd door Gijsbert Jansz. Sybilla, de 17de eeuwse burgemeester van Weesp, zijn eveneens te zien in het museum, de Raadzaal en de Burgermeesterskamer. Deze schilderijen zijn stadseigendom sinds 1650 en hebben een permanente plaats in het Stadhuis en museum.

Permanent is er reclamemateriaal van Van Houten Cacao te zien zoals affiches, wikkels, foto's, boeken en verpakkingen.
De Van Houten Cacaofabriek was van 1850 tot 1971 in Weesp gevestigd.

Om 12.00 uur was Ad Jobse ,die boeiend kon  vertellen en  enorm veel wist over de geschiedenis van het museum aan het eind van zijn verhaal gekomen en waren wij dringend  toe aan een hapje en een drankje.  Onder leiding van Nynke togen wij naar eetcafĂ© 't Heertje aan de Herengracht. Queen Trijntje, die niet is mee gegaan naar het museum i.v.m  haar beenblessure, schoof gezellig aan bij de lunch. Het gaat steeds beter met lopen en ze kon nu zelfs zelf naar Weesp rijden met de auto. Na de heerlijke lunch en gezellig gekwebbel ging iedereen omstreeks 15.00 uur tevreden weer huiswaarts

Met dank aan Nynke, die spontaan het organiseren van het uitje van deze maand heeft overgenomen van Queen Trijntje die door haar nare val ineens was uitgeschakeld.

Verslag door: Tiny (webmaster)