06-02-2015: Hermitage in Amsterdam

Verzorgd door: Margreet en Rita.

 

Breekbare schoonheid zo was het allemaal wel te noemen.

Ondanks de kou hebben we met 14 dames de tentoonstelling"" Dining with the Tsars" Hermitage in Amsterdam bezocht .Koffie gedronken in het museumcafé ,helaas, jammer voor mij,  was mijn espresso lauw. Om  11.30 uur kwam de gids ons  halen voor een rondleiding van een uurtje.

Zij wist veel te vertellen. Aan de hand van 8 porseleinen gedecoreerde creamware serviezen op ook 8 authentieke gedekte tafels beleefden wij de enorme banketten en bals van het tsarenhof. Aan een banket zaten soms wel duizenden gasten die genoten van vaak wel 300 gerechten dat overigens geen uitzondering was. Wel even leuk om te weten: Deze 8 tentoongestelde serviezen bestaan uit 1034 onderdelen....

Ook wat betreft de etiquetteregels, de uitbundige tafeldecoraties, verguld kristallen glaswerk, gedetailleerd zilver, kandelaars en wandversieringen wist ze ons aardig te boeien. o.a.het servies van Catharina de Grote, het Groene Kikkerservies, (Wedgwood) was prachtig.

Na de rondleiding zijn we naar het Rembrandtplein gelopen alwaar we de lunch gebruikten bij LÓpera en er een lange gedekte tafel bij het raam voor ons was gereserveerd.

De lunch was prima, voor ieder wat wils, de sfeer, ook aan tafel zoals bij ons gebruikelijk, gezellig al misten we Tineke en Tiny wel in ons gezelschap.

 

Verslag door: Rita en Nynke.