01-05-2015: Hortus Botanicus - Amsterdam

Verzorgd door: Diny en Jenny.

Een grote opkomst  voor ons uitje naar de Hortus Botanicus in Amsterdam. Vijftien Red Birdies verzamelden zich in de Oranjerie van de Hortus. Voor de meesten was het even zoeken naar de ingang omdat , de straat rondom de Hortus helemaal opgebroken was. Zoals gewoonlijk begonnen we met een kopje koffie. Het viel me op dat er deze keer niet zoveel taartjes werden gegeten.Maar ja, de zomer komt eraan en we willen weer in onze bikini´s passen natuurlijk.De Hortus,  opgericht in 1638, door het Amsterdamse stadsbestuur , is één van de oudste botanische tuinen ter wereld. Oorspronkelijk was de tuin bedoeld als medicinale tuin. De stad had net een pest epidemie achter de rug en de kruiden waren destijds van levens belang. Onze gids  nam ons mee naar de tentoonstelling van, Joséphine de Beauharnais, de echtgenote van Napoleon.  Joséphine, geboren op het Caribische eiland Martinique , zal ongetwijfeld de bloemenpracht van het mooie tropische eiland heel erg gemist hebben en met een man die altijd op oorlogspad was zocht ze een leuke bezigheid. Dus ontwierp ze haar eigen botanisch keizerrijk.


Zij wist een indrukwekkende botanische collectie op te bouwen in de tuinen  van Malmaison. Maar na haar dood verdwenen veel van deze collecties als sneeuw voor de zon. Veel van haar planten is vereeuwigd in de bijzondere tekeningen van Pierre-Joseph Redouté.De vlinderkas was een belevenis, prachtige vlinders, ze fladderden niet weg als je dichtbij kwam en kwamen zelfs op je arm zitten. De neiging om ze even beet te pakken was groot, maar die neiging hebben wij dapper kunnen bedwingen. Bovendien was het er heerlijk warm, want buiten stond, ondanks de zon, nog wel een koud windje.
Ook de Drieklimatenkas was heel bijzonder. Deze kas is verdeeld in 3 klimaten; de subtropen, de woestijn en de tropen. Met verschillende routes;  door het struikgewas, de droge woestijn en de jungle. Na al deze informatie en bloemenpracht waren we wel weer toe aan een hapje en zeker ook een drankje. Weer terug in de Oranjerie was er een speciale tafel voor ons gedekt en konden we ons tegoed doen aan heerlijk belegde broodjes. De kok in de keuken dacht dat vijftien vrouwen wel genoeg hadden aan zeventien broodjes. Maar dat had hij mis, er moesten broodjes bijkomen om onze hongerige magen te stillen. Het was weer genieten van deze dag die Diny en Jenny voor ons georganiseerd hadden , waarvoor onze dank.Verslag door: Tiny ( webmaster)