01-03-2013: Joods Historisch Museum in Amsterdam

Verzorgd door: Sara

Tussen 10 uur en half 11 verzamelden 10 mooi uitgedoste Birdies bij De Blauwe Brug in Amsterdam. Na een heerlijke koffie/ espresso/ cappucino mét appelgebak nam Sara ons mee naar het JHM, dat op enkele minuten lopen was.

Na eerst even wat rondgekeken te hebben bij de expositie van Sal Meijer, werden we door een vriendelijke gids door de tentoonstelling: "De kosjere keuken" geleid.

Heel interessant om te horen en te zien hoe de spijswetten het eetpatroon en eetgedrag bepalen.  Door de diaspora hebben vele landen en culturen hun ingrediënten toegevoegd aan de Joodse keuken.

Om 12.00 uur was er nog een proeverij, waarbij een vriendelijke meneer uitleg gaf over de diverse hapjes. Vis, zuur, zoet, fruit.

Vervolgens heeft Sara ons meegenomen naar de Portugese  synagoge op het J.D.Meijerplein. Zij heeft heel boeiend verteld over de geschiedenis, de architectuur, de riten en gewoonten van dit godshuis. Jammer dat we hier niet zo veel tijd voor hadden want i.v.m. de lunch moesten we om 13.20 uur richting Plancius lopen.

Daar kwam een weldadige warmte ons tegemoet.

Tijdens ons eerste drankje heb ik de honneurs van Queen Trijntje waargenomen en Sara hartelijk bedankt voor de organisatie en inzet bij dit leuke uitje. 

Na een heerlijke lunch ging iedereen rond de klok van 15.00 uur weer huiswaarts.

Alle Birdies hebben er weer van genoten en de meesten willen beslist nog eens terug om alles nóg een keer te bekijken.

Verslag door: VQ Willemijn