05-05-2017: Kasteel De Haar in Haarzuylens

Verzorgd door: Greet

Het grote kasteel de Haar, herbouwd door architect Pierre Cuypers in opdracht van de fam. Zuylen van Nijevelt met geld afkomstig van de Rothschilds, is in alle luister hersteld. Er zijn schitterende zalen en 200 kamers, torens en transen. Deze zijn ingericht zoals ze tijdens de vorige eeuw werden bewoond gedurende een aantal weken per jaar in september door de familie en talrijke beroemde gasten.


Wij mochten daar rond dwalen en alles bewonderen. In elke ruimte van het kasteel is een deskundige zaalgids aanwezig. Hij of zij kent de vele verhalen over de roemrijke geschiedenis, de september bewoning en de imposante omgeving als geen ander. In totaal werken er meer dan 150 vrijwilligers op het kasteel, zonder wie het kasteel niet toegankelijk zou zijn voor onze bezoekers!Wij werden om 10.00 uur door Greet ontvangen in het koetshuis en om 11.00 uur wandelden wij door het immense park, met prachtige beelden, naar het kasteel, waar wij een paar uur hebben genoten van het interieur.


Om 13.00 uur wandelden wij terug naar het koetshuis voor de lunch, waar Greet haar birdie van Tineke onze Queen mocht ontvangen. Het was een zeer geslaagde en geanimeerde dag. Dat laatste is eigenlijk altijd het geval omdat wij zulke gezellige en leuke Birdies zijn!


Verslag door:Nynke