02-09-2016: Koninklijke Porceleyne Fles - Delft

Verzorgd door: Anne Irene

Het is weer een heerlijke “ Red Birdie dag “ als we op weg gaan naar Delft voor een bezoek aan de " Porceleyne Fles ”. Anne Irene heeft voor ons een speciaal arrangement samengesteld. We beginnen met koffie en gebak dan een rondleiding en een lunch na.
De één na de andere Birdie druppelt binnen in de gezellige “ Brasserie “. En zoals altijd moeten we eerst bijkletsen. En we smullen van het heerlijke appelgebak mèt slagroom.

Om 10.45 uur worden we door onze gids opgehaald en volgt een rondleiding langs verschillende afdelingen en zelfs een vrouwelijke meester-schilder. Onze gids laat ons zien hoe een vingerhoedje wordt gemaakt en giet de vloeibare klei in een malletje dat heel snel indroogt. Als de rand dik genoeg is, giet ze de overtollige klei er uit en is er een vingerhoedje ontstaan, dat natuurlijk nog wel gebakken moet worden. Ook door de mooie tuin krijgen we een rondleiding.


In 1602 maakt Nederland kennis met porselein uit China. Dit wordt zo populair dat het een grote concurrent wordt voor plateelbakkers. Om hun bedrijf te redden imiteren zij het porselein en creëren het Delftse aardewerk. Ook al gebruiken Delftse plateelbakkers het woord ‘porceleyn’ graag voor het product dat ze maken, technisch gezien klopt dat niet. Porselein is gemaakt van porseleinaarde, Delfts aardewerk is gemaakt van een kleimengsel dat na het bakken bedekt is met tinglazuur.Na deze interessante rondleiding gaan we weer terug naar de “Brasserie “ voor de lunch. Er wordt een heerlijk soepje geserveerd en er staat een keur aan broodjes en beleg op tafel. Als er even later nog een heerlijke Hollandse kroket bijkomt, eten we ons buikje vol.
Rita trakteert ons op een glaasje wijn omdat ze bijna jarig is.

Na de lunch gaan de meesten van ons nog naar de museum winkel die altijd een magische aantrekkings kracht heeft. Dan is onze “Birdie dag “weer voorbij, maar gezien het mooie weer nemen enkelen van ons de “ tuk-tuk ” die voor de deur staat om nog even het centrum van Delft te bezoeken.

                 Anne Irene hartelijk bedankt voor de prachtige dag!!

 Verslag door: Tiny (webmaster)