07-07-2017: Molen van Sloten

Verzorgd door:Queen Trijntje

Sloten, een dorpje dat in 1921 ingelijfd werd door Amsterdam. Desondanks heeft het 1000 jaar oude dorp zijn pittoreske dorpsgezicht weten te behouden. Naast een oude waterpomp, de beroemde Ban paal en het kleinste politiebureau van Nederland heeft Sloten een beroemde molen, de Rembrandt Molen. Dit is een poldermolen die nog altijd in functie is en open is voor het publiek. De molen zorgt ervoor dat de bewoners van de Westelijke Tuinsteden droge voetjes houden door het waterpeil onder een bepaald niveau te houden.


De molen ligt aan de rand van de stad, bij de Ringvaart. Het is een stellingmolen met een herbouwde achtkant uit 1847. Daarom kan de molen helaas niet aangemerkt worden als Rijksmonument en komt dus niet in aanmerking voor subsidies. Het is dus een hele kunst om met vrijwilligers en donaties te molen in de huidige staat te houden. En dat lukt voortreffelijk.Zonder al de enthousiaste vrijwilligers zou dat niet lukken. Op de dag dat wij hier een bezoek brachten stond de molen in de rouwstand. De oudste vrijwilliger, een 96-jarige man, was overleden maar was tot het begin van dit jaar nog actief geweest.


Reden te over dus om hier met de Red Birdies een bezoekje te brengen.

Na ontvangst met koffie en appeltaart door Hans, de molenaar, in de tuin van de molen nam een van de vrijwilligers ons mee voor de rondleiding. Ze had kennelijk plezier in ons groepje want we mochten de molen van onder tot boven bekijken. Wie wilde en durfde kon tot in het topje van de molen klimmen. Daarnaast kregen we heel veel informatie. Niet alleen over de molen, maar ook over de plaats die het dorp Sloten in de loop der tijden in de omgeving had ingenomen. Rita, onze ‘eigen molenmuis’ voelde zich in haar element.


Toen we aankwamen was het weer wat heiig en was het uitzicht niet erg goed, maar al snel kwam het zonnetje te voorschijn en konden we vanaf de omloop van de molen genieten van een prachtig uitzicht.

Na de rondleiding hebben we genoten van een heerlijke lunch die Hans en zijn vrijwilligers voor ons hadden klaargemaakt.

Naast de molen wordt momenteel een bierbrouwerij gebouwd, waarmee de molen in de toekomst nauw gaat samenwerken. Misschien reden om hier nog eens heen te gaan en dan ook het oude dorpje Sloten te gaan bekijken.

Verslag door:Queen Trijntje