01-07-2016: Museum De Broeker Veiling - Broek op Langedijk

Verzorgd door: Bonja en Carla

Het weer ziet er niet hoopvol uit als ik op weg ga naar Broek op Langedijk. Het regent en het is koud. En dat op 1 juli, de zomer laat deze keer lang op zich wachten. Maar ons wacht ongetwijfeld weer een gezellige dag.

We vinden elkaar in het museumcafe van de "Broekerveiling". Bonja is een week eerder oma geworden van haar derde kleinkind en trakteert op koffie met gebak. Ze laat foto's rondgaan van kleine Thijs en het is een schatje.

 Om elf uur komt de gids ons halen voor een rondleiding. Deze man, die zelf ook tuinder is geweest, weet ons veel te vertellen over het ontstaan en werk op de veiling. Hij neemt ons mee door het prachtige Rijk der Duizend Eilanden. Het oude veilinggebouw kraakt en maar liefst 1900 houten palen houden het Rijksmonument boven water. Het bestaat uit een afmijnzaal uit 1912 en lighallen uit 1922.We maken een rondvaart door het gebied dat er al honderden jaren hetzelfde uitziet, moerassig, onherbergzaam. Dit land was alleen bereikbaar per schuit en met blote handen werd de grond bewerkt, gezaaid en geoogst. We hebben heilig ontzag voor de sterke mannen die dit land bewerkten.
Terug in het museum wacht ons een lunch. We klinken op de geboorte van Thijsje. En genieten van de lekkere broodjes.

Na de lunch gaan we naar de groentendoorvaart veiling. Deze Broeker Veiling is de eerste en de laatste groentendoorvaart veiling ter wereld. In het jaar 1887 is deze veiling ontstaan. 

We nemen plaats in de authentieke veiling banken en na uitleg van de veilingmeesteres kunnen we zelf bij afslag via de originele veiling klok groenten kopen. Enkelen van ons kopen zo hun avondmaaltje bij elkaar. Een prachtige belevenis en spannend, want als je niet op het juiste moment op de knop drukt, vaart je avondmaaltje zo aan je neus voorbij.Ondanks het miezerige weer hebben we genoten van deze interessante en leerzame dag. Met dank aan Bonja en Carla die deze dag hebben georganiseerd.

Verslag door: Tiny (webmaster)