05-02-2016: Tentoonstelling over Rome in de Nieuwe Kerk - Amsterdam

Verzorgd door: Margreet.

Ons eerste uitje van 2016 en de spits wordt afgebeten door Margreet . Zij heeft ons uitgenodigd voor een bezoek aan de Nieuwe Kerk in Amsterdam waar de tentoonstelling “ Rome, de droom van Constantijn” te zien is. Maar natuurlijk eerst koffie en die gaan we gebruiken op het


CentraalStation bij Grand Café restaurant 1e klas. Bij deze verborgen parel op het Centraal Station, perron 2b, beleef je de grandeur van vroeger. En we blijven heerlijk lang zitten. Omdat de rondleiding in de Nieuwe Kerk later plaats vindt dan gepland, gebruiken we hier ook de lunch en genieten we van deze prachtige omgeving.

 

.Om 13.15 wandelen we naar de Nieuwe kerk waar onze gids Ruth Tolsma op ons wacht. Ruth verbetert ons meteen, ze is geen gids maar een rondleidster. Een gids vertelt over jaartallen en tijden en zij weet héél veel meer.  En dat is zo, ze weet enorm veel over de tijd van Constantijn en weet ons met haar verhalen te boeien. Hoe Rome in de vierde eeuw transformeerde van multireligieuze keizerlijke hoofdstad vol tempels met kolossale keizerbeelden tot pauselijk centrum, gedomineerd door kerken en kruisen. In ons land was dit de aftrap en  vormde dit de verchristelijking van onze samenleving. Als ons hoofd vol zit met al deze verhalen en informatie en de rondleiding is afgelopen, drinken we nog een kopje thee met elkaar in het restaurant van de Nieuwe Kerk. Dan gaat ieder weer op weg naar huis met de auto, trein, bus of wandelt nog even rond in het leuke museum winkeltje. Hartelijk dank Margreet voor deze gezellige en leerzame dag.

Verslag door: Tiny ( webmaster )