02-06-2017: Paleis Het Loo - Apeldoorn - De hoeden van Beatrix

Verzorgd door:Anne-Irene

                                                               Chapeaux

Het is warm in de auto, er zijn files. Maar dan na bijna twee uur rijden komen we aan bij Paleis het Loo in Apeldoorn. Op het terras van restaurant de “Prins Hendrik Garage “vinden we onze mede Birdies en dankbaar zijgen we neer om te genieten van een kopje koffie met een gebakje in de vorm van een rood hoedje. Een hoedje van de koningin.Want daarom zijn we hier. Voor de tentoonstelling “Chapeaux “ een selectie van hoeden die Koningin Beatrix tijdens haar regeer periode heeft gedragen. Er zijn prachtige creaties bij, compleet met hoedenspelden die op zich al kunstwerkjes zijn.
Heel grappig is de hoed doe haar zoons ooit voor haar hebben gemaakt als sinterklaas surprise, compleet met een voile van kippengaas.


Wat wij ons wel afvragen is: waar heeft ze ooit die enorme collectie hoeden gelaten? Want wij wandelen door verschillende zalen met tentoongestelde hoeden en dat zijn niet eens alle hoeden die ze heeft gedragen. Maar zij zal zich daar haar mooie hoofd niet over hebben hoeven breken. Dat zal ongetwijfeld wel voor haar gedaan zijn.

Als we genoeg hoeden hebben gezien zijn we toe aan de lunch. En met deze warmte ook aan een koele dronk. We verzamelen in het Restaurant de Balzaal.  Een chique zaal en het is niet moeilijk voor te stellen dat hier vroeger leden van de koninklijke familie rondzwierden. Nu mogen wij hier plaats nemen. Ten slotte hebben wij ook een Queen in ons midden. Er is ook een terras maar dat vinden we nu te warm. We genieten van een koninklijke lunch en heerlijk koel wit wijntje.

Na de lunch is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de “ Tuintoer ”. De tuinen van paleis het Loo zijn teruggebracht in de stijl van de barokke Hollandse tuin in de tijd van de eerste bewoners, koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart II.
Niet iedereen neemt deel aan de Tuintoer, gezien de warmte, anderen wandelen op eigen gelegenheid door de tuin of nemen nog een kijkje in het Paleis.Dan is deze prachtige dag weer ten einde en vangen wij de lange warme terug weg weer aan.

Met dank aan Anne-Irene voor deze mooie zonovergoten dag.
 

Verslag door:Tiny (webmaster)