06-03-2015: Paleis op de Dam - Amsterdam

Verzorgd door: Bonja en Carla

Wat past er beter bij ons adellijk clubje dan een bezoek aan het onderkomen van onze illustere voorvaderen?

                                 

 Rond half elf verzamelden wij ons in Het Nieuwe Kafe, naast de Nieuwe Kerk voor koffie en wat lekkers. Margreet tracteerde op gebak omdat ze het weekend na ons uitje jarig was.

 

We hadden die ochtend hoog bezoek in de persoon van Marijn Moltzer, een journaliste die werkt voor www.Toekomst.nl. Dit is een informatieve site voor mensen die wat ouder zijn en die, net als wij, nog volop in het leven staan en daarvan genieten en leuke dingen doen. Zij was getroffen door de inspirerende verslagen van de uitjes op onze website en wilde daar graag over vertellen op de website van de Toekomst.

 

Een gezellige rondleidster van het Paleis verwelkomde ons om 11 uur en nam ons mee op een ontdekkingstocht door het Paleis, wat oorspronkelijk als stadhuis van de gemeente Amsterdam dienst deed.

Wat een pracht en praal omringde onze vroede vaderen van weleer en wat een representatieve omgeving voor ons koningspaar om zijn gasten in de 21e eeuw in stijl te kunnen ontvangen.

 Aanleiding voor ons bezoek was het feit dat Rembrandts schildering Claudius Civilis tijdelijk terug is in het paleis. De originele afmeting van dit schilderij was circa 5,5 bij 5,5 meter en dat maakte het zijn grootste schilderij, groter nog dan de Nachtwacht. Rembrandt schilderde dit schilderij in 1661-1662 voor het toen nieuwe Stadhuis van Amsterdam, het huidige Koninklijk Paleis. 

 Na afloop gingen we voor de lunch naar de Beurs van Berlage. Kortom, het was – met dank aan Bonja en Carla - weer een geslaagd uitje.

 Verslag door: Queen Trijntje.