03-06-2016: Bezoek aan Paleis Soestdijk - Baarn

Verzorgd door: Puck

Vrijdag 3 juni, het oranjezonnetje waar wij zo op gehoopt hadden, liet helaas verstek gaan. Droog was het gelukkig wel. Dus, op naar paleis Soestdijk.

Na een korte wandeling, waarbij we de contouren van het paleis tussen de bomen zagen verschijnen, eerst koffie gedronken met natuurlijk wat lekkers erbij in de Oranjerie en vervolgens naar de hoofdingang voor een rondleiding door het paleis.


Onderweg naar de hoofdingang hebben we nog even stiekem tussen de rododendrons gekeken of er nog een verdwaalde krentenmik lag. Maar helaas, of Wim Sonnevelt heeft ons verkeerd voorgelicht, of ze lagen er niet meer. Wie zal het zeggen. Wij troffen in elk geval een keurig aangeharkt bloemenperk aan.


De rondleider, een vroegere docent aan een middelbare school - streng, maar rechtvaardig - leidde ons rond door de openbare en privé vertrekken van het paleis en gaf tegelijkertijd een lesje in de geschiedenis van de Oranjes. Als je het goed bekijkt, was Soestdijk eigenlijk maar een paleisje van niks. De ontvangstzalen waren klein en eenvoudig, maar smaakvol ingericht. De ruimtes waar interviews met de Oranjes werden opgenomen, zagen er in het echt maar sjofeltjes uit. Maar wel passend bij de eenvoud van Juliana. Die was overal merkbaar en zichtbaar.Na afloop van de rondleiding terug in de Oranjerie gezellig geluncht en daarna kon wie dat wilde nog een wandeling door de schitterende paleistuinen maken.

Een geslaagd uitje, met dank aan Puck die deze dag voortreffelijk heeft georganiseerd.

 

Verslag door: Queen Trijntje