03-10-2014 - Raadhuis Hilversum

Verzorgd door: Queen Trijntje.

Het Raadhuis van Hilversum, een rijksmonument, is het belangrijkste ontwerp van architect en stedenbouwkundige Willem Marinus Dudok. De bouw van het karakteristieke Raadhuis startte in 1928 en werd in 1931 afgerond. Het markante gebouw, dat is opgetrokken uit gele baksteen, trekt jaarlijks veel bezoekers uit binnen en buitenland. Dudok werd in 1928 benoemd tot stadsarchitect van Hilversum. Naast het wereldberoemde Raadhuis heeft hij tot ver in de 20e eeuw zijn stempel gedrukt op stadsontwikkeling.

 De Red Birdies waren begin 2013 al ’s van plan om een bezoek te brengen aan dit bijzondere gebouw, maar door een dom ongeluk van Tineke moest dit toen worden geannuleerd. Vandaag dus op herhaling met een extra hartelijk welkom voor Wil Veltman, die zich voor een dag weer Red Birdie mocht noemen.

Bij de publieksingang werden we opgewacht door onze gids, de heer Johan Niekerk, die zich goed op de komst van de groep had voorbereid en voor een toepasselijke outfit had gekozen.

Dudok ontwierp niet alleen het gebouw, maar ook het interieur van het Raadhuis, incl. meubilair en stoffering zijn van zijn hand.

Begin 90-er jaren van de vorige eeuw heeft het gebouw een ingrijpende restauratie ondergaan. Niet alleen de structuur van het bebouw werd flink onderhanden genomen, ook de meubels in de publieke ruimten werden in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Tegenwoordig zijn veel van de ambtelijke diensten in een nieuw gebouw in de directe omgeving van het Raadhuis ondergebracht. Het College van Burgemeester en Wethouders hebben nog wel hun werkruimtes in het oude gebouw en ook vinden de vergaderingen van de gemeenteraad er plaats en natuurlijk worden er veel huwelijken gesloten in de schitterende trouwzaal.

Ook hier zijn de meubels van de hand van de architect tijdens de restauratie in oude glorie hersteld, evenals de oorspronkelijke vloerbedekking.

Een staaltje van technisch vernuft is de manier waarop alle klokken in het gebouw aangesloten zijn op de torenklok. Gaat die kapot, dan staan alle klokken in het hele gebouw stil.

Na een interessante rondleiding, met een beklimming van de toren (liefst 287 treden) werden we ontvangen in de burgemeesterskamer door de heer Pieter Broertjes, sinds enkele jaren burgemeester van Hilversum. En geloof het of niet, hij werd zowaar wat verlegen bij zoveel damesvolk in zijn kamer.

Na afloop nog een gezellige lunch in De Jonge Haan, vanouds dé ontmoetingsplaats van omroepmedewerkers in Hilversum.
Verslag door: Queen Trijntje