Amsterdam Scheepvaarthuis 002

03-07-2015: Grand Hotel Amrath (het Scheepvaarthuis) - Amsterdam

Verzorgd door: Anne-Irene

Het beloofde wederom een heerlijke dag te worden op 3 juli. Een mooie dag in Amsterdam is altijd volop genieten. Deze keer gaan we naar het Grand Hotel Amrath. Dit hotel dat vroeger bekend stond als het Scheepvaarthuis is het pronkstuk van de Amsterdamse School-architecture en was van 1916 tot 1983 het trotse scheepvaart kantoor van zes Amsterdamse rederijen.

Zoals onze gewoonte is beginnen we met koffie, en Anne –Irene trakteert op gebak omdat ze bijna jarig is.
We krijgen een rondleiding van Jan van Wier en gaan eerst naar buiten en wandelen om het gebouw heen. Dhr van Wier wijst ons op de vele beelden van zeehelden en ornamenten die te maken hebben met de zee. Het is prachtig, we raken niet uitgekeken en alleen de buitenkant van dit gebouw is al bijna een museum, waar iedereen zomaar aan voorbij rijdt, fietst of loopt, zonder al dit moois een blik waardig te keuren.

Ook binnen in het gebouw is het een lust voor het oog; schitterende houten ornamenten, gebrandschilderde glas-in-lood ramen en de nog bestaande loketten waar men vroeger een ticket kon kopen naar Java, New York, Japan of Zuid Amerika. Dit schitterende gebouw is in 1912 ontworpen door architect Van der Mey. Hij kreeg de opdracht om er grandeur en macht van te laten uitstralen en dat is hem absoluut gelukt. We mogen ook nog even op het dak genieten van het uitzicht en kijken uit over heel Amsterdam. Het is geweldig.Na deze indrukwekkende rondleiding gaan we op weg naar de lunch. Anne-Irene heeft voor ons een fikse wandeling uitgedacht en we lopen naar het IJ om per pont naar Amsterdan Noord over te steken. Aangekomen in Noord moeten we nog een stukje lopen en het is behoorlijk warm. Dan zien we “Loetje “ opdoemen en met een zucht van verlichting zakken we neer op de voor ons gereserveerde stoelen aan een lange tafel en kunnen we ons laven aan een verkoelend drankje.


De lunch is heerlijk, we genieten. We weten ook dat we weer terug moeten lopen naar de pont, maar dat doet er nu niet toe. Het is een lange maar mooie dag geworden.

Anne-Irene dank voor al dit moois, we hebben genoten.

 

 

 

Verslag door: Tiny ( webmaster)