07-11-2014 - Schiphol: Behind the scenes

Verzorgd door: Margret.

 

Om een uur of 10 verzamelden we op Schiphol Plaza in het La Place restaurant voor een rondleiding op de luchthaven Schiphol:’ Schiphol behind the scenes’. Voor een aantal van ons, voormalige medewerkers van de KLM, een uitje met een nostalgisch tintje. Hoewel, wat is er niet veranderd sinds de tijd dat wij vlogen of op Schiphol werkten!

Om 10.30 vertrok de bus die ons langs tal van plaatsen voerde, die voor een gewone passagier buiten beeld blijven. Van heel dichtbij zagen wij de vliegtuigen op het vrachtplatform gereed gemaakt worden voor vertrek. We reden vlak langs de plek waar vliegtuigen om de 3 minuten vertrokken voor een vlucht naar verre oorden.

We konden een blik werpen op Schiphol Oost op het platform voor de private jets. Wie zou er nou niet in zo’n knus klein kistje vervoerd worden? Helaas, voor ons, eenvoudige zielen niet weggelegd. Gezien het miezerige weer waren wij al blij dat wij die dag in een luxe touringcar vervoerd werden.

 

We zagen de laatste MD-11 kisten staan, waar KLM een paar weken geleden de laatste reguliere vlucht meegemaakt had en die binnenkort verkocht zullen worden. We zagen de grote hangars, waar de vliegtuigen onderhouden worden en we zagen hoever Schiphol onder het zeeniveau ligt. De boten in de Ringvaart staken ver boven het dak van onze bus uit.

Ook kwamen wij langs de plaats waar vroeger de opleiding voor stewardess was gevestigd en ook langs het gebouw waar vroeger de kledingverstrekking was. Onherkenbaar veranderd.

Kortom, een kennismaking met een fascinerend bedrijf, waar alles gericht is op veiligheid en efficiency. Dat is gelukkig niet veranderd.

Tot slot hebben we geluncht in het restaurant in de oude verkeerstoren op Schiphol Oost.

Met dank aan Margret voor een boeiende rondleiding.

 

Verslag door: Queen Trijntje.