24-03-2017: West Fries Museum tentoonstelling - Verlander - Hoorn

Verzorgd door: Rita

Onze organisatrice bij uitstek, Rita, heeft weer iets leuks voor ons in petto. Een extra uitje tussendoor want Rita vindt dat we dit gezien moeten hebben.
We gaan naar het Westfries Museum in Hoorn voor de tentoonstelling “ Verlander kinderen van de VOC “.

Rita wacht ons om 11.00 uur op bij het station met een klein busje en dan gaan we naar restaurant Ridderikhoff. Omdat de rondleiding pas om 13.00 uur begint gaan we meteen lunchen. Dan op naar het museum waar gids Cecile ons opwacht en rondleid.

Over de maritieme geschiedenis van Nederland in de Gouden Eeuw zijn boekenkasten vol geschreven. Er is echter maar weinig bekend over de overlevende opvarenden van VOC-schepen die vergingen langs de onherbergzame kust van West-Australië. Legden ze contact met de lokale bevolking om te overleven? Hoe keek de oorspronkelijke bevolking naar de families Wouthuyzen en Joostensz, die zich rond 1650 op het minuscule Indonesische eilandje Kisar vestigden om te fungeren als ogen en oren van de VOC? Wat is er over van de taal bij de Koreanna die in Zuid-Afrika leefden toen Jan van Riebeek daar landde? Tot op de dag van vandaag zijn deze eeuwenoude contacten van invloed op het dagelijks leven van diverse bevolkingsgroepen op verre continenten.

Documentair fotograaf Geert Snoeijer legt deze tot nog toe goed verborgen geschiedenis bloot met het project ‘Vêrlander weeskinderen van de VOC. Daarvoor reisde hij af naar West-Australië, Zuidelijk Afrika en Kisar in Indonesië.

Het resultaat is een indringende serie fotoportretten en fascinerende levensgeschiedenissen.


Na afloop gaan we naar het museumcafé voor een kopje koffie of thee en worden wij op een echte “ “ Hoornse lekkernij “ getrakteerd. Tot slot krijgt iedereen nog een leuke museum tas uitgereikt. Altijd handig om zo’n tas bij je te hebben voor onverwachte aankopen.

Dan is deze heerlijke dag weer ten einde en om de “ Hoornse lekkernij “ er weer af te krijgen wandelen we terug naar het station.
We nemen afscheid en zien elkaar weer over twee weken.

Rita je had gelijk: dit moet je gezien hebben, dank voor de organisatie van deze mooie dag en we kijken uit het volgende uitje dat jij organiseert.

 Verslag door:Tiny ( webmaster )