03-05-2013: Rondleiding in het vestingmuseum - Naarden Vesting

Verzorgd door:  Nynke.

Het was een stralende dag , deze vrijdag waarop wij ons verzamelden bij Brasserie “Sans Doute”  in  Naarden.  Onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers erbij werd nog even nagepraat       over de Conventie in Capelle a/d IJssel. Men was het erover eens dat dat een prachtige dag was geweest. Inmiddels is bekend geworden dat het chapter  The Red Circle van Elburg volgend jaar de Conventie van 2014 gaat verzorgen.

.

 

 Om 10.30 uur  wandelden wij naar het museum Naarden Vesting waar wij werden opgewacht door onze gids Peter Hartog.  Peter was gekleed in een uniform uit de tijd van Napoleon en wist veel van de geschiedenis van het museum te vertellen. Hij vertelde  dat  Naarden na de tachtig-jarige Oorlog en de plundering door de Spanjaarden in 1572 als vesting was herbouwd volgens de ideeën van Simon Stevin (Het Oud Nederlandse Stelsel), geënt op het Oud Italiaanse stelsel: kleine bolwerken, flanken loodrecht op de courtine (een stenen muur met een aarde wal aan de binnenkant) en een enkele gracht.

 

 

Het was genieten daar in de zon, het prachtige uitzicht en de mooie verhalen. Peter raakte niet uitgepraat en vertelde verder:

In 1673 wist stadhouder Willem III na een beleg en stormaanval Naarden te ontzetten. Na de Franse capitulatie werd begonnen met het herstel van de aangerichte vernielingen van de vestingwerken. Al spoedig besloot men echter, een geheel nieuwe vesting te bouwen. Dit was nodig om weerstand te kunnen bieden aan de grotere explosieve kracht van het buskruit en de verbeteringen van het geschut.

Natuurlijk moesten wij ook naar binnen om de “kazematten” te zien. Verbazend om te zien hoe klein de bedjes van de soldaten vroeger waren en hoe primitief men moest leven. De mens is in de loop der jaren langer geworden en de soldaat van tegenwoordig past absoluut niet meer in die bedjes.

  

Na deze interessante rondleiding begaven wij ons onder leiding van Nynke naar restaurant “ Fine “ waar buiten voor ons een mooie tafel gedekt was voor de lunch. Na de lunch was er nog gelegenheid om een boottochtje te maken rondom de vesting en zeven van de tien Birdies wilden daar wel aan mee doen.

 

De kleine open boot werd bestuurd door Piet Visser. Piet vertelde ons dat hij vroeger kanonnier is geweest en ook hij wist veel van de geschiedenis van de Vesting te vertellen. De boot die maximum 10 personen mocht vervoeren was volgeladen met 13 personen. Piet bleek  wel van het avontuur te houden en vaarde met ons onder een héél laag bruggetje door, waarbij wij allemaal op de bodem van de boot moest gaan zitten, wat niet iedereen even gemakkelijk afging. Wij  “ jonge Birdies “ hadden er geen probleem mee. Na afloop van de boottocht ging iedereen weer richting huis of maakte nog op eigen gelegenheid een wandeling door het mooie Naarden.

.

 Verslag door: Tiny ( webmaster ).