04-10-2013 - Museum Willet-Holthuysen - Amsterdam

 

Verzorgd door: Anne Irene

 Toen op de ochtend van 4 oktober 2013 de wekker afliep, beloofde het weer niet veel goeds: Onweer en flinke regenbuien! Niet echt het weer dat wij voor ons bezoek aan Museum Willet-Holthuysen aan de Herengracht in Amsterdam in gedachten hadden.

Maar hoe dichter wij Amsterdam naderden, hoe meer het weer opknapte. We werden zelfs getrakteerd op een mager zonnetje.

Rond half elf verzamelden wij ons in restaurant Blauwbrug voor koffie en grote punten appelgebak. Slecht voor ons figuur, maar o zo lekker.

Tegen half twaalf vertrokken wij te voet richting het museum, toen wij verrast werden op alweer een fikse regenbui. Gewapend met onze rode en paarse paraplu’s hebben wij het straatbeeld nog enigszins opgefleurd.

Tegen twaalf uur werden wij opgewacht door de gids die ons de geschiedenis van het huis aan de Herengracht en vooral dat van het leven van de laatste bewoners, het echtpaar Abraham en Sandrina Willet-Holthuysen uit den doeken deed.

Het huwelijk van Abraham en Sandrina bleef kinderloos. Sandrina heeft als langstlevende echtgenoot het huis, waar zij zo aan gehecht was, vermaakt aan de gemeente Amsterdam met de bepaling dat het huis en de omvangrijke kunstcollectie van haar man Abraham opengesteld zouden worden voor het publiek. Het museum wordt momenteel beheerd door het Amsterdam Museum.

 

Na een boeiende rondleiding vertrokken we richting Rembrandtplein voor een heerlijke lunch. Anne Irene, die dit uitje verzorgd had, had ook nog gezorgd voor een fotograaf, haar eigen zoon, die na afloop van de lunch foto’s van onze groep maakte bij het standbeeld van Rembrandt en de beeldengroep die figuren van de Nachtwacht voorstelde.

Natuurlijk trokken we volop de aandacht van het aanwezige publiek. Van alle kanten klikten de camera’s. Er moeten honderden foto’s van de Red Birdies circuleren. Het was ook een pracht gezicht. Dertien vrolijke rood-paarse birdies op een zonovergoten Rembrandtplein.

Met dank aan Anne Irene voor het organiseren van dit geslaagde uitje en aan haar zoon voor het maken van de vrolijke foto’s.

 

 Verslag door: Queen Trijntje