07-04-2017: Zilverstad - Schoonhoven

Verzorgd door:Marijke en Nynke

Schoonhoven de Zilverstad, dat is ons doel voor vandaag. De weg ernaar toe voert door een prachtig landschap en pittoreske dorpjes. Het is lente en ik geniet onderweg van het prille groen en de uitbundige bloesem. In Schoonhoven is genoeg ruimte om te parkeren en bovendien gratis. Waar vind je dat nog?

We hebben afgesproken bij restaurant Lekzicht,  waar we prachtig uitzicht over de Lek hebben en de veerpont die vaart tussen Schoonhoven en Gelkenes. Want eerst een kopje koffie voor we aan “ onze dag “ beginnen is natuurlijk een must.

Na de koffie wandelen we het dorp binnen op weg naar Juweliershuys Rikkoert waar we verwacht worden voor een kleine lezing over zilver. Één van de drie panden van Rikkoert was vroeger een synagoge.

Eerst krijgen we een filmpje te zien en dan komt één van de heren Rikkoert ons het e.e.a. vertellen over het bedrijf en laat ons prachtige stukken zilver zien uit eigen collectie. Sara weet ook iets van de geschiedenis van het oude pand omdat haar voorouders hier hebben gewoond. Enkelen van ons hebben iets meegenomen om te laten taxeren, o.a. Sara heeft een doos met prachtige zilveren theelepeltjes meegenomen die een leuke waarde blijken te vertegenwoordigen. We mogen door de winkel wandelen en al het zilver van zolder tot kelder bewonderen. Ook de zilversmid wordt met een bezoekje vereert. Prachtig om te zien hoe hij met een hamertje het zilver in model brengt. Een knap staaltje van vakmanschap.

Na afloop maken we nog een leuke wandeling door het dorp en dan verzamelen we ons weer bij restaurant Lekzicht voor de lunch. Anne Irene kan haar ogen niet afhouden van het prachtige glas werk dat overal in het restaurant staat en te koop is. Ze besluit uiteindelijk ook tot de aankoop van een mooie vaas.

Na de lunch gaan we weer richting huis en ik verheug me op de mooie terugrit door het prachtige landschap.

 Met dank aan Marijke en Nynke voor dit mooie en leerzame uitje.

 

 Verslag door:Tiny (webmaster)