Vandaag is een heuglijke dag. Voor het eerst sinds februari hebben we weer een uitje. Door de uitbraak van het corona virus moesten we allemaal thuis blijven en konden we geen uitjes meer organiseren. Nu zijn de regels zover versoepeld dat we weer met tien mensen bij elkaar mogen komen.

Margret die deze maand het uitje verzorgd, heeft ons uitgenodigd om naar het Bijenpark in Amstelveen te komen. De afgelopen tijd zijn we enorm verwend met prachtig weer, maar op deze dag komt de regen met bakken uit de hemel.
Bij aankomst op het park worden we ontvangen door Margret en haar man Hans. De koffie staat klaar met een heerlijk appelgebakje. Ook staat er een goodybag op ons te wachten met daar in een grappig potje in de vorm van een beertje, gevuld met heerlijke honing en een door Margret zelf gemaakt mondkapje. We hebben er zin in. Iedereen is blj elkaar weer in goede gezondheid te zien.
                                                                                                       Honingbeertjes.Hans verzorgt de presentatie en weet enorm veel over bijen te vertellen. Hij vertelt dmv een beeld presentatie over de darren (mannetjes) die nadat ze hun daad verricht hebben dood gaan. Ach jeetje wat sneu. De koningin, die als enige mag paren en de werksters die het zware werk moeten doen. Eerst moeten de werksters in de korf werken en de koningin voeden, later mogen ze naar buiten om honing te verzamelen. Hans laat ons de korven zien en ook de bijenkasten.
                                               Een oude bijenkorf, de mond en tong zijn de vliegopening en de vliegplank.

Als het droog is gaan we naar de tuin. Daar staan de bijenkasten.De tuin staat vol met bloemen een waar paradijs voor de bijen. We mogen niet te dicht bij de kasten komen, want we willen niet aangevallen worden door een woedende bij. Er zijn twee imkers ( dames) aan het werk om de honingraten te ontzegelen en te slingeren. Dit is het halen van de honing uit de honingraten.Eenmaal weer binnen barst er weer een bui los. Maar voor ons staat er een lunch klaar. Margret heeft heerlijke broodjes gesmeerd en belegd. En natuurlijk een glaasje wijn. Het is weer ouderwets genieten.

Voor de lunch mogen we nog honing proeven die we een kunnen cijfer geven. Bijna iedereen vond de lente honing het lekkerst. En laat dat nou in ons berenpotje zitten, heerlijk. Ook mogen we een imkerpak aanpassen en dat doen we met plezier.

We hebben genoten van deze dag. Weer bij elkaar zijn al is het maar met tien personen, was toch weer heerlijk.

Margret en Hans bedankt voor deze mooie dag en alle interessante informatie over bijen.
Ik ben heel anders naar bijen gaan kijken en zal niet zo gauw meer een bij die te dicht in de buurt komt,  een mep geven.

                                                                                             Collage van Rie