Vandaag staat er een rondleiding op de begraafplaats Zorgvlied op het programma. De weergoden waren ons goedgezind en onder een stralend blauwe lucht met een vrolijk schijnend zonnetje verzamelden wij ons op een plek waar meestal weinig reden tot lachen en vrolijkheid is.

Zorgvlied is gelegen aan de Amstel. Hoewel de begraafplaats binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam ligt, is hij nog altijd in eigendom bij de gemeente Amstelveen. Elke gemeente moet een plek hebben waar onvermogende inwoners gratis begraven kunnen worden. Toen de begraafplaats in 1870 in gebruik werd genomen was het de algemene begraafplaats van de gemeente Nieuwer-Amstel (nu Amstelveen) en ondanks plaatselijke grenscorrecties is het eigendom nog steeds in handen van Amstelveen.

We werden door twee enthousiaste gidsen rondgeleid door de  tuinen van het oorspronkelijke buitenverblijf Zorgvliet, dat in Engelse landschapsstijl fraai was aangelegd. Zorgvlied werd al snel een begraafplaats voor de elite. Waar voorheen veel vooraanstaande Amsterdammers kozen voor Begraafplaats Westerhuis, kozen ze later veel vaker voor Zorgvlied. Er liggen dan ook  veel bekende toneelspelers, schrijvers, artiesten en politici begraven. Zo zagen we de graven van Annie M.G. Schmidt, Harry Mulisch, Hans van Mierlo, Ramses Shaffy, Leen Jongewaard, Herman Brood en vele anderen. Maar ook zagen we veel grafmonumenten, die op de Rijksmonumentenlijst staan, zoals bijv. het grafmonument van de familie Carré.

Kortom, een interessante rondleiding die ik niet graag had willen missen.

Ter afsluiting een lunch in het Miranda Paviljoen, met dank aan Marijke en Nynke voor de perfecte organisatie.