In december 2017 zijn we naar het Stadsarchief in Amsterdam geweest en nu in maart gaan we weer naar het Stadsarchief Amsterdam. In Amsterdam raak je nooit uitgekeken en ook niet in het Stadsarchief.
We bezoeken dit keer de tentoonstelling  “Rapenburgerstraat 1940 – 1945 “ en “Samen aan Tafel”.

Sara die dit uitje heeft georganiseerd heeft meegewerkt zowel aan de tentoonstelling als aan het boek “Rapenburgerstraat 1940-1945 van Guus Luijters. Het boek vertelt de geschiedenis van de huizen en hun bewoners, in talloze verhalen en allemaal even ingrijpend.

We krijgen een rondleiding en ook Sara weet veel te vertellen van de huizen en hun bewoners.

We lezen de verhalen en zien de portretten van mensen die de oorlog schijnbaar ongeschonden overleefden. En hoe de Rapenburgerstraat tijdens de oorlog onherkenbaar veranderde en de bewoners slachtoffer werden van de Shoah (holocaust).

In “Samen weer aan tafel “, schetsen 17 personen hoe het was om na de oorlog terug te keren en met het gezin een nieuw bestaan op te bouwen.

Het maakt allemaal diepe indruk op ons en kunnen ons niet voorstellen dat dat allemaal heeft plaats gevonden in ons “veilige Nederland”.
Na de rondleiding lopen we nog wat rond en gaan dan op weg naar café-restaurant Van Rijn aan het Rembrandtplein. Daar genieten we van een heerlijke lunch en met een glaasje wijn erbij kunnen we de indrukken weer een beetje loslaten, want dat zo’n tentoonstelling diepe indruk maakt, is zeker.

Met dank aan Sara die deze dag organiseerde.