We zijn door Magda en Sara uitgenodigd om een dag naar Ouderkerk aan de Amstel te komen. We beginnen bij bakker Out waar we koffie gaan drinken. Magda trakteert ons op een heerlijk gebakje. Bakkerij Out zit in een eeuwen oud pand en dit pand is een rijksmonument. Al begin 1600 moet op dezelfde plaats een bakkerij zijn geweest. De bakkerij is in de eeuwen daarna vele malen in andere handen overgegaan. Het oudste zichtbare deel van het pand dateert uit de 18e eeuw. Zichtbaar is ook dat het pand daarna heel vaak is aangepast aan de veranderende behoeften van generaties bakkers.

Aan de overkant van de bakkerij ligt de Portugees Israëlische begraafplaats , Beth Haim, huis des Levens. En daarvoor zijn we gekomen. We worden  rondgeleid door een gids die ons van alles te weet vertellen over deze begraafplaats.
De eerste Sefardiem die in Nederland aankwamen bouwden eerst een synagoge, hun tweede prioriteit was een begraafplaats. De bestuurders van Amsterdam wilden aanvankelijk geen toestemming geven voor een Joodse begraafplaats, zodat zij gedwongen werden hun doden in Groet te begraven, op ongeveer 50 kilometer van Amsterdam. In 1614 kwam die toestemming er wel, en een eerste stuk grond werd door de gemeente aangekocht.
De begraafplaats met ongeveer 28.000 onaangetaste graven, het Vegahuis, de bewaarder woning en het Rodeamentos huis is een monumentaal complex dat in oorspronkelijke staat is gebleven. De begraafplaats ligt in een prachtige afwisselende omgeving met veel zeldzame bomen en planten.                                Er werd regen voorspeld voor deze dag maar gelukkig is het droog gebleven. Want regen op een begraafplaats is zo treurig.


                                                  

                                                                       Drie enthousiaste Mexicaanse dames die met ons op de foto wilden.

Na afloop van de rondleiding spoeden wij ons naar café De Vrije Handel. Ons allen welbekend van onze nieuwjaars borrel. We warmen weer lekker op en heffen het glas op dit gezellige samenzijn. We genieten van een heerlijke lunch en dan is ook deze dag ook weer voorbij. In afwachting wat ons de maand juni zal brengen gaat iedereen weer naar huis.
Sara en Magda hartelijk dank voor deze mooie dag.