De afgelopen periode zijn we heel vaak naar musea geweest. Ook vandaag staat een museum op het programma. We gaan de Hermitage bezoeken. Ook de Hermitage hebben we eerder bezocht. Deze keer gaan we de Juwelen van het Russische Hof bewonderen.Een van de grote schatten van de Hermitage is de fabelachtige juwelencollectie. Samen met vele portretten en een overdaad aan rijk gedecoreerde japonnen en kostuums presenteert  zij twee eeuwen mode en juwelen, gedragen door de high society aan het Russische hof in St.-Petersburg.

Onze gids weet boeiend te vertellen over de flamboyante keizerinnen Anna, Elisabeth en Catharina de Grote, maar ook de grootvorsten, tsarina’s en adellijke fashionista’s uit de negentiende en vroege twintigste eeuw. Bij bals en partijen droegen zij de meest schitterende kostuums. Daar kozen ze juwelen bij die hun identiteit, smaak, afkomst en rijkdom toonden.

We wandelen van zaal naar zaal, ons verbazend over al deze pracht en praal. En vragen ons af hoe zwaar het moet zijn geweest om met japonnen rijk versierd met juwelen, rond te lopen. Evenals de zware tiara`s. Dat zal toch menig keer tot hoofdpijn hebben geleid, lijkt mij. Zowel door het gewicht als de angst om een diamantje te verliezen.

Wij houden het bij een simpel rood hoedje en nep diamanten aan onze vingers waarmee we frank en vrij door Amsterdam kunnen wandelen. En we worden er vast net zo blij van.

Mooi opgedirkt lopen we naar het Rembrandtplein waar we gaan lunchen in restaurant Van Rijn. En natuurlijk vallen we op in onze outfit en verschillende dames komen vragen waarom we zo mooi uitgedost zijn. Tijdens de lunch schuift Inger bij ons aan die niet mee was naar het museum. Inger is bijna jarig en trakteert iedereen op een zakje heerlijke paaseitjes.

Na de lunch ga ik met mijn Alphen groepje nog even naar het Waterloo plein op zoek naar een rood hoedje. Alleen Mechtild slaagt erin iets naar haar zin te vinden. De anderen vinden niets en we keren desondanks weer blij naar huis. Want het was weer een zeer geslaagde dag met dank aan Nynke.
                                                          Weer een prachtige collage van Rie.