Dit keer zijn Maria en ik aan de beurt om een uitje te verzorgen. En onze keus is op Andijk gevallen, of all places! We gaan naar expositie ruimte “De Mantel “. Annet Mantel – van Dokkum geeft hier lezingen over het werk van haar broer Marius van Dokkum.
Marius van Dokkum is schilder , illustrator en tekenaar en van hem zijn humoristische schilderijen en ansichtkaarten bekend.
Het is een flink eind rijden naar Andijk dus hebben we om 11.00 uur afgesproken. We worden door Annet ontvangen met een kopje koffie en een heerlijk koekje.

D.m.v. een PowerPoint presentatie laat Annet ons de schilderijen en ansicht kaarten zien die haar broer gemaakt heeft. Dit doet ze op humoristische wijze en zo krijgen wij een kijkje in het schilderachtige leven van Marius. Er hangen veel van zijn schilderijen in de expositie ruimte evenals zijn vele ansicht kaarten die hier ook te koop zijn. Het echte museum bevindt zich in Harderwijk, waar Marius zelf af en toe aanwezig is om te schilderen. De schilderijen “uit het leven gegrepen” zijn prachtig en zo levensecht dat je bijna een stukje fruit of ander voorwerp, wat hij geschilderd heeft, zou willen pakken.

Na de lezing gaan we op weg naar theetuin  “De Libel “. Het is te ver om te lopen dus stappen we weer in de auto. De auto blijft achter bij de dijk en deze theetuin midden in de natuur bereiken we door over een smal paadje te lopen. Het is een prachtige omgeving. Na een uitgebreide lunch, helaas zonder ons zo geliefde glaasje wijn, gaan we weer terug richting de “Mantel” want een paar huizen naast exposite ruimte “De Mantel “ bevindt zich hoeden verzameling “Zet ‘m Op” van
Wil Gorter.

Er wordt storm verwacht. Dus enkelen van ons durven het niet aan om zolang te blijven en vertrekken alvast.

Wil verzamelt al 30 jaar hoeden en alles wat daarmee te maken heeft. Zoals hoedendozen, spelden, platen, boeken enz. Wil vertelt over de verschillende hoeden die ze heeft en waar ze voor gedragen worden en hoe ze gemaakt worden.
We kunnen ook hoeden passen. Tineke heeft handschoentjes bij zich die zij als stewardess gedragen heeft toen ze nog bij de KLM werkte. Enige tijd geleden heeft Tineke, Wil al haar hoedje gegeven die zij destijds droeg en nu dus de handschoentjes erbij.
Wij zijn natuurlijk bijzonder geïnteresseerd in hoedjes en Wil haar enthousiaste verhalen vallen in goede aarde

De tijd vliegt dus komt er ook weer een einde aan deze lange dag en gaan wij weer naar huis en zijn toch wel beducht voor de regen en storm die is voorspeld. Maar gelukkig pas als iedereen weer veilig thuis is, barst het los.  En genieten we thuis van ons wel verdiende glaasje wijn.


                                                                                          Deze prachtige collage is gemaakt door Rie.